Giv dit trægulv nyt liv

Træ er et produkt, som vi mennesker har elsket meget længe. Det er blevet brugt igennem århundreder til at skabe og bygge ting med. Træ er ikke gået af mode endnu, og det gør det formegentlig aldrig. Rigtig mange har et trægulv derhjemme. Ønsker man at beskytte og pleje dette bedst muligt, kan det være en ide at male det med gulvlak.

Træet har nemlig rigtig godt af et lag med gulvlak. Årringene i træ vil danne flotte og unikke mønstre. Ved hjælp af gulvlak kan man let fremhæve de naturlige ringe i træet. Man kan gøre det helt selv. Det smarte ved et lakeret trægulv er, at det bliver meget let at rengøre. Desuden undgår man at få ridser i gulvet.

Tåler alle gulve gulvlak?

Før man bare kaster sig ud i at male alle trægulve derhjemme med gulvlak, er det en god ide at finde gode råd og tips online. Det er nemlig ikke alle træsorter, som reagerer lige godt på gulvlakken. Man kan også teste træets reaktion med given gulvlak for at se, om det fungerer. Nogle træsorter med et højt indhold af garvesyre vil blive mørkere af lakering.

Ønsker man ikke at farven på træet ændres, kan man i stedet benytte sig af alkydlak. Der findes altså en lang række forskellige typer gulvlak. I forhold til finish varierer udseendet også en hel del. Lakken kan både være meget mat eller meget blank og glansfuld. Dette kan gøre meget for gulvets udseende. Glansskalaen er fra 5-90. Jo højere glanstal, jo mere blank og glansfuld er gulvlakken.

Gulvlak – hvordan gør man?

Det er altså helt muligt at lakere sit trægulv selv. Den første del af lakeringen er rengøring:

  • Først og fremmest skal gulvet støvsuges og rengøres grundigt
  • Grundrens af gulv er en god ide.
  • Vand med eddikesyre er med til at neutralisere det sidste sæbe på gulvet
  • Man lader gulvet tørre

Når rengøringen er overstået, kan man gå i gang med lakken. Man rører lakken grundigt igennem. Efterfølgende males hele gulvet. Det skal helst males i et jævnt lag over hele gulvet. Lakken skal tørre en halv dag. Derefter slibes gulvet med sandpapir. Hele processen kan gentages alt efter ønske.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *